Biografie


Pedagoog

Suzanna van de Hunnen (pseudoniem) werd op 12 februari 1962 geboren in Heemstede. In 1992 studeerde ze af als pedagoog aan de Universiteit van Amsterdam. Ze belandde in een kantoorbaan, waar ze zich uit werkte door een deeltijd opleiding aan de Pabo te volgen. In 1998 behaalde ze haar Pabo-dipoloma. Ze werkte enkele jaren met veel plezier in het basisonderwijs in Amsterdam Bos en Lommer. In 2003 kreeg ze een betrekking als docente pedagogiek aan Pabo Arnhem, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze verzorgde vaklessen pedagogiek en begeleidde studenten bij hun afstudeeronderzoek en in de stage. Daarnaast vervulde ze de functie van studieloopbaanbegeleider.


Patiënt

In augustus 2005 werd bij Suzanna eierstokkanker geconstateerd. De curatieve behandelingen leken aan te slaan en haar prognoses waren uitstekend. Tot in november 2006 uitzaaiingen op afstand werden ontdekt. Genezing was niet meer mogelijk en de levensverwachtingen lagen rond de één á twee jaar. Palliatieve behandelingen waren gericht op levensverlenging. De beoogde resultaten bleven uit. Suzanna nam de moeilijke beslissing om kwaliteit boven kwantiteit te stellen en stopte met de behandelingen.


Schrijfster

In 1984 vetrok Suzanna voor een jaar naar Nicaragua. Anekdotes uit het leven van alledag schreef ze op. De verhalen werden in Nederland verspreid onder familie en vrienden. Ze kreeg er lol in. Tijdens haar studententijd aan de UvA, schreef Suzanna columns in het faculteitsblad. De columns werden door laag en hoog opgeleide mensen enthousiast gelezen. Suzanna bleef schrijven, maar voornamelijk voor zichzelf.


Sterveling

Met een geschatte levensverwachting van ongeveer een jaar, kwam het leven van Suzanna in 2006 in een stroomversnelling. Nadat ze gestopt was met de medische behandelingen, ontdekte Suzanna dat er nog iets was wat de kwaliteit uit haar leven haalde: doodsangst. In ernstige tijdnood verkerend en op zoek naar kwaliteit van leven, greep ze terug op het schrijven. Anderhalf jaar later leefde ze nog, was ze haar doodangst de baas, en lag er een compleet manuscript. Voor het eerst durfde ze met haar verhalen naar buiten te treden. Begin 2010 verscheen haar eerste column op de site doodgewoonbespreekbaar.nl. In hetzelfde jaar won ze de verhalenwedstrijd ‘De pen als lotgenoot’. Ook verscheen ze als ervaringsdeskundige in diverse media naar aanleiding van de SIRE-campagne ‘Ik ben er nog’. Op 19 maart kreeg Suzanna van de Hunnen het eerste exemplaar overhandigd van haar boek Stervensdruk.